Log in
updated 10:40 AM GMT, Mar 13, 2019

Η Μονή Γουβερνέτου στα Χανιά

  • Γράφτηκε από τον/την admin
  • Published in Μονές

Η Μονή Γουβερνέτου είναι ένα από τα πιο παλιά μοναστήρια που βρίσκονται στην Κρήτη, αφού χτίστηκε το 1537.
Η Μονή Γουβερνέτου, ή Κυρία των Αγγέλων όπως επίσης ονομάζεται, βρίσκεται στη χερσόνησο Ακρωτήρι, περίπου 4χλμ από την Μονή Αγίας Τριάδας ή 19 χιλιόμετρα βόρεια από τα Χανιά.

Η Μονή Γουβερνέτου μοιάζει σαν κάστρο, με πύργους που χρησίμευαν για την προστασία από επιδρομείς. Ειδικά η εξωτερική όψη του μοναστηριού φανερώνει τις έντονες ενετικές επιδράσεις: μοιάζει με ενετικό φρούριο και έχει διαστάσεις 40 μ x 50 μ με 50 κελιά σε 2 ορόφους, πύργους στις τέσσερεις γωνίες του και ειδικές θυρίδες – πολεμίστρες. Σήμερα σώζονται πλήρεις μόνο οι δυο πύργοι αλλά μπαίνοντας στον περίβολο μπορεί να δει κανείς τα υπολείματα των άλλων δύο.

Το καθολικό, ο κύριος ναός του μοναστηριού, είναι αφιερωμένο στην Παναγία, γι αυτό η μονή Γουβερνέτου πήρε το όνομα Κυρία των Αγγέλων.


τέρατα στην πρόσοψη του ναού στη μονή γουβερνέτου

Η εκκλησία έχει σταυροειδές σχήμα, χωρίς θόλους και νάρθηκα κάθετο στο κεντρικό κλίτος. Το πολύ ενδιαφέρον και εντυπωσιακό είναι οι ανάγλυφες εικόνες τεράτων που κοσμούν την πρόσοψη του ναού. Η τεχνοτροπία είναι επίσης αρκετά ασυνήθιστη με ενετικές επιρροές από την εποχή της Αναγέννησης και του μπαρόκ.
Ο ναός ξεκίνησε να χτίζεται την εποχή των Ενετών, αλλά οι εργασίες διακόπηκαν λόγω της εισβολής των Τούρκων και των απαγορεύσεων που επέβαλλαν. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί ο ναός με ειδική άδεια που παραχώρησαν οι Τούρκοι κατακτητές.
Δίπλα από την εκκλησία υπάρχει ένα παρεκκλήσι που είναι αφιερωμένο στον ιδρυτή της Μονής, τον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη, η σπηλιά του οποίου βρίσκεται μέσα στο φαράγγι Αυλάκι. Στο πλάι του ναού υπάρχει επίσης ένα δεύτερο παρεκκλήσι αφιερωμένο στους Αγίους Δέκα.
Μέσα στο χώρο της Μονής λειτουργεί ένα πολύ μικρό μουσείο, που φιλοξενεί έργα εκκλησιαστικής τέχνης και άλλα πολύτιμα κειμήλια.

Tο Φαράγγι Αυλάκι

Ενα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί βόρεια από τη Μονή Γουβερνέτου μέσα στο φαράγγι Αυλάκι που κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα.
Η κατάβαση είναι εύκολη, αλλά η επιστροφή είναι κουραστική για όσους δεν περπατούν συχνά, ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Προτιμήστε να περπατήσετε στο φαράγγι είτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Περίπου 20 λεπτά από το μοναστήρι θα συναντήσετε το περίφημο σπήλαιο Αρκουδόσπηλιος με την αρκούδα που μαρμάρωσε και έγινε ένας μεγάλος βράχος μέσα στο σπήλαιο.
Συνεχίστε να κατεβαίνετε μέχρι να φτάσετε στην περίφημη Μονή Καθολικού με το ναό του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη.
Αν συνεχίσετε για 10 λεπτά ακόμα θα φτάσετε σε ένα μικροσκοπικό κολπίσκο, που κάποτε χρησιμοποιούνταν σαν λιμάνι. Τα νερά είναι γαλαζοπράσινα και θα μπορούσατε να κάνετε μια δροσιστική βουτιά πριν αρχίσετε να ανηφορίζετε το δρόμο της επιστροφής στη Μονή Γουβερνέτου, αν δεν απαγορευόταν αυστηρά από τους μοναχούς.

Η ιστορία της Μονής Γουβερνέτου

Η Μονή Γουβερνέτου χτίστηκε το 1537 και άκμασε, αποκτώντας πολύ μεγάλη επιρροή στην περιοχή και πολύ μεγάλη περιουσία. Σε απογραφή του 1637, λίγο πριν την Τουρκική εισβολή το 1645, αναφέρεται ότι στη Μονή Γουβερνέτου ζούσαν 60 μοναχοί, ήταν δηλαδή από τα μεγαλύτερα μοναστήρια στην Κρήτη.
Η Τουρκοκρατία όμως σύντομα άρχισε να επηρεάζει και την πορεία της Μονής, η οποία λεηλατήθηκε και κάηκε από τους Τούρκους, όπως και τα άλλα γειτονικά μοναστήρια. Χάθηκαν έτσι εκκλησιαστικά και ιστορικά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, ενώ πολλοί από τους μοναχούς θανατώθηκαν. Οι Τούρκοι επίσης κατέστρεψαν και τα ιστορικά αρχεία της μονής, η οποία αναστηλώθηκε μερικώς τα επόμενα χρόνια.
Στα χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου εγκαταστάθηκε στη μονή φυλάκιο των Γερμανών για να ελέγχουν την περιοχή, όπου δόθηκαν πολλές μάχες με ομάδες της αντίστασης.
Από το 2005 οι μοναχοί της Μονής Γουβερνέτου έχουν αρχίσει έργα αναστήλωσης του ναού και του περίβολου χώρου προσπαθώντας να διατηρήσουν σε άριστη κατάσταση το ιστορικό αυτό μοναστήρι της Κρήτης.


Ωρες επισκέψεων στη Μονή Γουβερνέτου

Η Μονή Γουβερνέτου έχει πολύ συγκεκριμένες ώρες επισκέψεων, λιγότερες από άλλα μοναστήρια, οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν επιλέξετε τις μέρες και ώρες που θα πάτε.
Επισήμως η μονή είναι κλειστή Τετάρτες και Παρασκευές, ενώ η Δευτέρα – Τρίτη – Πέμπτη το ωράριο λειτουργίας είναι 9 -12 και 5 μμ-7 μμ. Τα Σαββατοκύριακα το ωράριο είναι 9 πμ-11 πμ και 5 μμ - 8 μμ.
Οσο για την είσοδο σας στη Μονή Γουβερνέτου να θυμάστε τα εξής:
Απαγορεύεται η είσοδος σε όσους φορούν κοντά παντελόνια, μαγιό και μπλούζες χωρίς μανίκια.
Απαγορεύεται το κάπνισμα μέσα στη μονή, όπως επίσης η χρήση φωτογραφικής μηχανής ή βιντεοκάμερας.

Sportbook sites http://gbetting.co.uk/sport with register bonuses.